Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)

Catàleg de Serveis

Cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya


Els bombers voluntaris de la Generalitat depenen de l'organització i de la supervisió del Departament, sota el comandament superior de la persona titular del Departament i tenen una estructura i una organització jerarquitzada.

Són bombers voluntaris les persones que, per vocació beneficosocial, presten els seus serveis, d'una manera altruista, dins l'estructura de qualsevol dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i salvaments de Catalunya.

Els bombers voluntaris no tenen la consideració de personal funcionari ni de personal laboral i es regeixen per la normativa que estableix el Reglament del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya.

La formació, el perfeccionament i la capacitació dels bombers voluntaris correspon a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

El cos de bombers voluntaris de la Generalitat  s'ordena jeràrquicament en les categories, en ordre descendent, d'oficial, sergent, caporal i bomber, s'estructura en agrupacions, d'acord amb la seva adscripció a parcs de bombers, i els seus membres es classifiquen en les seccions següents:

- Secció Activa: formada pels bombers voluntaris la tasca dels quals és actuar al lloc del sinistre, realitzar serveis de prevenció i altres de no urgents.

- Secció Especial: formada pels bombers voluntaris especialistes en diferents tecnologies que pels seus coneixements i experiència poden assessorar i/o participar de forma directa en els serveis.

- Secció de Bombers Veterans: formada pels bombers voluntaris que, amb l'aportació de la seva experiència i coneixements, tenen la missió d'assessorar en totes les tasques pròpies dels bombers.

-Secció d'Honor: constituïda per persones, col·lectius, agrupacions o institucions, nacionals o estrangeres, que hagin contribuït d'alguna manera en favor dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de la Generalitat.

- Secció Juvenil: formada per joves que sentin una especial vocació de futurs bombers voluntaris. Cada parc de bombers pot disposar d'una secció juvenil.

Cada agrupació de bombers voluntaris ha de tenir un cap d'agrupació, membre del cos de bombers voluntaris, que en els parcs amb adscripció exclusiva de voluntaris, és també el cap de parc.

NormativaEntitat responsable
Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments
Per obtenir informació sobre el servei, cal adreçar-se als punts d'informació detallats al quadre lateral.
data actualització (13/02/2015)
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya